Voorgerecht

Vlees

varkenswangetjes met rodenbach en frietjes

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? 

Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

voor de stoofschotel:

2 uien

1 teentje look

1 witte boterham

2 eetlepels scherpe mosterd

2 eetlepels bruine suiker

4 flesjes Rodenbachbier (of gelijkaardig)

 boter

1 bouquet garni (laurier, tijm, peterseliestengels)

1 kruidnagel

 peper

 zout

1 kg varkenswangen (ontvliesd)

bereiding

voor de stoofschotel:

Pel de uien en versnipper ze. Pel de look en plet het teentje tot pulp.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.

Stoof de stukjes ui en de geplette look in de hete boter.

Snij de varkenswangen in stukken. (Ter grootte van stukken klassiek stoofvlees.)

Smelt een klontje boter in een braadpan op een stevig vuur.

Kruid het vlees met wat peper van de molen en een snuif zout.

Bak de stukken varkenswang kort tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Een grote hoeveelheid vlees bak je best in meerdere beurten.

Doe het vlees (dat binnenin nog niet gaar is) in de stoofpot met ui.

Bind met een stukje keukentouw een bouquet garni samen. Gebruik enkele laurierbladen, een paar takjes tijm en (indien beschikbaar) wat peterseliestelen.

Leg het kruidentuiltje in de stoofpot, samen met een kruidnagel.

Gebruik het bier om de pan waarin het vlees gebakken werd te ‘deglaceren’. Giet het in de hete pan en roer alle aanbaksels los.

Giet het warm bier in de stoofpot met het vlees.

Strooi de suiker in de pot en smeer de witte boterham in met scherpe mosterd. Leg de boterham bovenop het vlees en zet het deksel op de pot.

Laat de stoofschotel zo’n 2 uur sudderen op een zacht vuur.

Bereid de frieten en het slaatje pas wanneer het vlees al een dik uur gestoofd heeft.

Proef het resultaat en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.

bron: één, dagelijkse kost met Jeroen Meus.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!